Jolanda
Ik ben de trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning. Op de woning heb ik zonnepanelen geplaatst en de btw daarop heb ik terugontvangen. Van de fiscaal adviseur kreeg ik een leuke tip: Maak bezwaar en vraag de btw op de gehele woning terug, want er loopt een interessante rechtszaak bij de Hoge Raad. Maar helaas, net voor de vakantie heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan; alleen de btw op de zonnepanelen is aftrekbaar. Mijn bezwaar is dus afgewezen, maar het was wel leuk om te proberen.
Ronald
Mijn salaris vind ik te hoog, maar volgens mijn adviseur mag het niet lager van de Belastingdienst. Het salaris van mijn buurman gaat wel naar beneden. Hij is ook aandeelhouder, maar helaas gaat het niet goed met de onderneming. Niet alleen door de crisis van de afgelopen jaren, want het gaat al een paar jaar niet zo goed. Het is zelfs zo ernstig dat de continuïteit van de onderneming in gevaar is, dus mag het salaris zakken onder het wettelijk minimumloon. Dat is het nieuwe standpunt van de Belastingdienst in zulke situaties. Geef mij dan toch maar liever een goed draaiende onderneming met een hoog fiscaal salaris.
Beste Lezer,
hieronder leest u de nieuwste blog. Elke maand zullen wij u op de hoogte stellen van de laatste actualiteiten. In deze editie leest u over de meest recente ontwikkelingen bij Nederland BV, door de ogen van Jolanda en Ronald.
Heeft u een onderwerp wat u besproken wilt zien, laat het ons dan weten via receptie@bkaa.nl.
Jolanda
Deze keer geen P&O-blog, maar een persoonlijk blog over de ib-ondernemer.
Mijn man heeft een eenmanszaak en had het afgelopen jaar weinig werk. Vanwege de versoepeling van het urencriterium, die geldt van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 en van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021, heeft hij toch recht op de ondernemersfaciliteiten. In die periode wordt hij namelijk geacht minimaal 24 uur per week te werken. Maar nu blijkt dat dit criterium niet van toepassing is in het laatste kwartaal van 2020. Door de versoepeling tevens van toepassing te laten zijn op het laatste kwartaal van 2020, zou dit tot gevolg hebben dat ook ondernemers aan het urencriterium gaan voldoen, die daar in andere jaren niet aan hebben voldaan. Dat vindt de Staatssecretaris niet gewenst. Toch weer even goed opletten dus.
Ronald
Ook van mij deze week een persoonlijke interesse, en dat betreft de eigenwoningregeling: Hoe ziet de fiscale toekomst van de eigen woning eruit?
De komende vier jaren zal er waarschijnlijk nog niets veranderen, maar ik denk wel dat er iets gaat veranderen. Want hoe zit het vanaf 2031? Vanaf die datum is voor veel woningeigenaren de hypotheekrente niet meer aftrekbaar, omdat hun 30-jaarstermijn dan is verstreken. Maar hoe gaat de Belastingdienst dat controleren van al die belastingplichtigen? Het is natuurlijk kijken in een glazen bol, maar verschillende organisaties en fiscalisten komen met verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld om de eigen woning naar Box 3 te verhuizen, dus zonder hypotheekrenteaftrek, maar misschien wel met een forfaitaire korting.
Bovenop de al huidige beperkende maatregelen – waaronder afbouw van het aftrekbare belastingpercentage; de bijleenregeling; en de verplichting van een annuïtaire lening; kan dat flinke financiële effecten tot gevolg hebben.
Ik ben opgegroeid in een tijd waarin de hypotheekrenteaftrek maximaal benut moest worden. Maar met alle huidige – en wellicht – toekomstige beperkingen, streef ik er meer naar om de hypotheek stapsgewijs af te gaan lossen. Ik zal mijn adviseur vragen of ik daar nu al mee moet beginnen, of dat ik het geld beter nog even kan aanwenden om te sparen of te beleggen.
*note van de redactie*
Ook een vraag over de hypotheek aflossen, sparen of beleggen? Neem contact op met Else Pronk, zij is één van onze (belasting) adviseurs en staat u graag te woord.
Geachte lezer,
maandelijks zullen wij u op de hoogte stellen van actualiteiten die voor u van belang zijn. Dit doen we d.m.v. een blog, geen ellenlange beschrijvingen, maar geschreven naar de dagelijkse gang van zaken. Hierbij ontvangt u de tweede editie.
Zijn er onderwerpen die u hier ook graag in terug wilt zien? Stuur dan een mail naar info@bkaa.nl en kijken we of we daar iets leuks van kunnen maken.
Ronald; (Ronald is directeur en aandeelhouder van "Nederland BV".)
De deadline voor de aanvraag van NOW 3.0 was 13 december. We zaten op het randje met de omzet, maar hadden de subsidie net niet nodig. Maar toen kwam een paar dagen geleden de persconferentie, de nieuwe maatregelen hebben ook invloed op onze omzet. Gelukkig is de aanvraagtermijn nu verlengd naar 27 december. Met spoed gaan we nu wel NOW 3.0 aanvragen.
Jolanda: (Jolanda zit in het bestuur van Nederland BV, ze is als bestuurder van alles op de hoogte, maar ze weet vooral veel van de afdelingen P&O en Finance)
Nu alle ouders weer met hun kinderen thuis komen te zitten, wordt dat weer een extra zware belasting voor werknemer en werkgever. Ik hoop dat de scholen vanaf 19 januari weer open gaan, het zal de meeste werknemers wel lukken om twee weken school te overbruggen, maar veel langer moet het niet duren. In deze tijd is het voor ons vanuit P&O extra belangrijk om het contact te houden met onze werknemers. Juist in deze tijd moeten we extra naar elkaar omkijken.
De managers bellen de medewerkers regelmatig om te vragen hoe het gaat. Niet alleen met het werk, maar met alles. Het zijn informele gesprekken. We proberen werknemers te stimuleren om hun pauzes te houden en regelmatig naar buiten te gaan. Met Sinterklaas hebben we een chocoladeletter thuisbezorgd met een vriendelijke boodschap. Het is allemaal een uitdaging, waarin veel menselijke maat nodig is.
Geachte lezer,
maandelijks zullen wij u op de hoogte stellen van actualiteiten die voor u van belang zijn. Dit doen we d.m.v. een blog, geen ellenlange beschrijvingen, maar geschreven naar de dagelijkse gang van zaken. Zijn er onderwerpen die u hier ook graag in terug wilt zien? Stuur dan een mail naar info@bkaa.nl en kijken we of we daar iets leuks van kunnen maken. Maar nu eerst zal ik u voorstellen aan:
Ronald; (Ronald is directeur en aandeelhouder van "Nederland BV".)
Ik neem u graag mee naar mijn ervaringen met de belastingplannen- en veranderingen.
Ik had laatst een gesprek met mijn adviseur. Ik wil graag een coronareserve vormen, maar mijn adviseur heeft dat afgeraden. De BV heeft nog oude verliezen, die moeten eerst "op". Alhoewel die verliesverrekeningregels mogelijk aangepast worden., het zal mij benieuwen.
Daarna hadden we het over mijn dochter, mijn dochter wil namelijk graag een huis kopen. "Nee", zei de adviseur "wacht tot 2021. Volgens het belastingplan wordt de overdrachtsbelasting nameljk 0% voor starters". "Oké", zei ik, "maar waarom moet ik dat andere pand dan juist wel nu kopen?"
"Jij bent geen starter, en jij gaat niet in dat huis wonen, dus jij betaalt vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting." Aha, dacht ik, ….. Daarna reed ik over een redelijk lege snelweg terug naar de zaak.
Jolanda: (Jolanda zit in het bestuur van Nederland BV, ze is als bestuurder van alles op de hoogte, maar ze weet vooral veel van de afdelingen P&O en Finance)
Corona heeft dit jaar veel personeelsgerelateerde vragen opgeleverd: Mag of moet het personeel thuis werken? Wat te doen met het personeel dat depressief wordt van thuis werken? Of dat juist niet naar de zaak wil komen? Er is soms wel wat discussie over het personeelsbeleid, bijvoorbeeld: "Wat is meer waard? Investeren in het personeel of alles laten hoe het is en we zien het wel?"
Ook op het gebied van Finance is het afgelopen jaar veel gebeurd. Er is voor 3 maanden uitstel van belastingbetaling aangevraagd. Deze achterstand moet nu binnen 36 gelijke maandelijkse bedragen worden afgelost.
Zometeen heb ik een digitale meeting, bespreken hoe ver we zijn met de WKR.