De werktijdverkortingsregeling (WTV) is inmiddels vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de hoofdlijnen van de NOW bekendgemaakt. De regeling moet nog verder worden uitgewerkt zodat het op dit moment nog niet mogelijk is om gedetailleerde informatie over de regeling te verstrekken.
Ook is het momenteel nog niet mogelijk om de tegemoetkoming aan te vragen. Het Ministerie werkt mogelijk aan het systeem om de aanvraag via het UWV toegankelijk te maken.
Voor zover nu bekend zijn dit de belangrijkste punten voor de regeling:
- Bij de aanvraag committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.
- De aanvrager verwacht tenminste 20% verwacht omzetverlies;
- De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens 3 maanden (aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld);
- De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020;
- De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:
- indien 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
- indien 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
- indien 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.
- Op basis uw aanvraag zal UWV een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming.
- Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest.
- Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist
- Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.
- Werkgevers betalen het loon aan betrokkenen werknemers 100% door als zij gebruik maken van de tegemoetkomingsregeling.
De beschreven procedure wordt door het Ministerie nu nader uitgewerkt. Helaas kunnen wij hierover op dit moment nog geen zekerheid geven. Het wachten is op de definitieve regeling en het openstellen van de formulieren om de aanvragen te kunnen indienen. Zodra er meer informatie voorhanden is zullen wij dit inventariseren en u zo goed al mogelijk berichten.
Voor vragen kunt u uiteraard terecht bij personeelsadvies@bkenp.nl, wij staan u graag bij!